Toon respect en fair-play, ongeacht de omstandigheden.

27.10.2021
Op zaterdag 3 september hebben we op onze jeugdwebsite en via onze sociale mediakanalen een artikel gepubliceerd om iedereen een fantastisch seizoen toe te wensen, met veel plezier én fair-play. Omdat KRC Gent altijd en overal wil staan voor sportiviteit, respect en fair-play hebben we daar toen ook opgelijst wat we verwachten van onze jeugdspelers en begeleiders en wat we willen vragen aan onze ouders en supporters. Nadat de jeugdwedstrijd bij de U14 op het veld van Sparta Petegem vorige week heeft geleid tot een aantal incidenten tussen supporters langs de zijlijn, willen we deze gelegenheid aangrijpen om die warme oproep nog eens te herhalen én iedereen echt te sensibiliseren om het belang van de speler en van de club centraal te stellen, om de kalmte altijd en overal te bewaren en om altijd respect en fair-play te blijven tonen. Ook als andere spelers, ouders of supporters zich misschien niet waardig gedragen, dan willen we als club in alle omstandigheden toch respect en fair-play blijven vooropstellen. 

Het jeugdbestuur van KRC Gent betreurt in elk geval dat er zich incidenten hebben voorgedaan tijdens de slotfase van de wedstrijd van de U14 op het veld van Sparta Petegem op zaterdag 17 oktober. De vertegenwoordigers van het jeugdbestuur waren op dat moment zelf niet aanwezig, maar vorige week hebben we verschillende getuigenissen verzameld van spelers, begeleiders en supporters. In de slotfase van deze wedstrijd is een woordenwisseling tussen een aantal supporters op een bepaald moment blijkbaar geëscaleerd tot wat geduw en getrek, waarbij ook een vuistslag is toegebracht aan één van onze ouders. Wat ertoe heeft geleid dat één van onze spelers in een emotionele reactie zijn ouders wou beschermen en is betrokken geraakt in de schermutseling. Zonder verder uitspraken te willen doen over het ontstaan, het verloop en de omstandigheden van het tumult, zijn we er als club écht van overtuigd dat onze begeleiders - trainer en afgevaardigde - er alles aan hebben gedaan om in de eerste plaats ervoor te zorgen dat geen enkele van onze spelers verder betrokken zou geraken in de vechtpartij die was ontstaan. In een wedstrijd waarin de gemoederen al wat oververhit waren was het volgens ons een menselijke reflex van onze trainer om al zijn spelers te willen verzamelen, om zo de rust terug te brengen voor de eigen spelers, tegenstander en de scheidsrechter.

We gaan de verwachtingen die we begin september al hadden gepubliceerd hieronder dus nog eens herhalen, maar we willen er nog dit aan toevoegen: 

Laat je nooit meeslepen in aanhoudende discussies tijdens of na een (jeugd)wedstrijd. Of je nu speler, begeleider of trainer bent: focus op de wedstrijd, laat je niet afleiden door wat anderen zeggen of doen en probeer zelf altijd waardigheid te tonen. Het is maar (jeugd)voetbal. Iedereen is er voor zijn plezier. We begrijpen dat de ingrijpende coronaperiode bij iedereen voor wat extra mentale belasting heeft gezorgd, maar neem die frustraties niet mee naar een jeugdvoetbalwedstrijd. 

Verbale agressie of fysiek geweld is iets wat wij niet willen meemaken voor, tijdens of na een wedstrijd en is iets wat wij ook niet kunnen tolereren. We moeten er samen voor zorgen dat iedereen op en rond het veld de kalmte kan bewaren, zowel tegenover de tegenstrever als de scheidsrechter. Spelers moeten ervoor zorgen dat hun medespelers respect en fair-play tonen, ook al loopt de wedstrijd misschien door omstandigheden helemaal anders dan verwacht. Onze trainers en afgevaardigden zijn het uithangbord van onze club die sportiviteit moeten uitdragen en uitstralen naar iedereen binnen en buiten onze club. Van ouders en supporters vragen en verwachten we dat ze ook elkaar tot bedaren brengen én als Racing-familie ook tonen dat wij een warme, respectvolle familieclub zijn. Dus ook als omstandigheden niet zijn zoals ze zouden moeten zijn, toch vragen we ook dan om onze Racing-waarden te blijven vooropstellen: blijf rustig, ga een beetje verder staan als andere mensen in discussie gaan, vermijd liever problemen en ga moeilijke situaties uit de weg. Winst of verlies is ondergeschikt, we willen graag dat élk van onze spelers in een veilige omgeving zijn of haar sport of hobby kan blijven beoefenen. We willen ook iedereen vragen om stil te staan bij het engagement dat onze trainers en vrijwilligers op zich nemen. Zij willen graag in de beste omstandigheden hun wedstrijd kunnen begeleiden, zodat ze zich niet moeten bezighouden met zaken die zich afspelen langs de zijlijn. Het moet voor iedereen plezierig blijven. 

We willen dus geen oordeel uitspreken of niet met een beschuldigende vinger wijzen, naar niemand. We hopen of verwachten wél dat dergelijke gebeurtenissen zich niet meer herhalen. Iedereen kan hierbij helpen. Jij kunt helpen door zelf de afspraken hieronder steeds toe te passen. 

We danken je voor de medewerking en de sportiviteit! 

Wat we willen vragen aan al onze jeugdspelers:

- Respecteer de regels van het voetbal en de beslissingen van de scheidsrechter.

- Toon respect zowel voor je medespelers als voor de tegenstander.

- Behandel iedereen gelijkwaardig

- Zorg samen met je team voor een faire wedstrijd. 

- Gebruik geen onbehoorlijke taal of agressieve gebaren. 

- Draag zorg voor het materiaal, ook als het niet van jou is. 

- Bedank de mensen die zich vrijwillig inzetten voor onze club en voor het jeugdvoetbal

- Toon discipline 

Wat we willen vragen aan de ouders en de supporters: 

- Vertrouw op de trainer, geef geen instructies tijdens een wedstrijd of een training. 

- Respecteer de scheidsrechter.

- Aanmoedigen mag, beloon goed gedrag. 

- Leer fouten van je kind aanvaarden en probeer je emoties te beheersen

- Probeer je kind steun te bieden én een luisterend oor. 

- Blijf achter de omheining. 

- Geniet van de wedstrijd en vergeet niet om af en toe iets te consumeren. Onze clubkas heeft inkomsten nodig. 

- Toon je waardering voor andere ouder die zich engageert als vrijwilliger. 

Wat we van iedereen verwachten én op gelijk welk moment:

- Gedraag je correct of je nu op of naast het veld staat. 

- Tolereer geen pestgedrag, racisme of discriminatie.