ETT: drie jaar scoren op en naast het veld

De KAA Gent Foundation presenteert enkele opvallende cijfers over de sportieve en sociale samenwerking tussen de 15 Gentse voetbalclubs. Drie jaar Elk Talent Telt zorgde voor meer kansen voor jonge voetballers, meer opleiding voor trainers en bestuurders en een meer gezonde voetbalomgeving.

KAA Gent, de Stad Gent en de KAA Gent Foundation vonden elkaar in 2014 voor de start van een duurzame, sportieve en maatschappelijke samenwerking in en rond het Gentse jeugdvoetbal. Samen met de 15 Gentse voetbalclubs werd een uniek model ontwikkeld met als doel de kwaliteit en de toegankelijkheid van het Gentse voetbal te verhogen.

Na 3 seizoenen Elk Talent Telt merken we dat de Gentse jeugdspelers zich in een open, kwalitatieve voetbalomgeving beter kunnen ontwikkelen. Door nauwe samenwerking evolueren de Gentse clubs naar open voetbalverenigingen waar buurtbetrokkenheid, ouderbetrokkenheid en het welzijn van de kinderen en jongeren een steeds grotere plaats krijgt.

Ook dankzij de inspanningen van de Stad Gent om via de aanleg van 8 kunstgrasterreinen de capaciteit van de Gentse voetbalclubs te verhogen, slagen de clubs er in het aanbod voor meisjes-, wandel- en/of G-voetbal in Gent te vergroten.

De samenwerking van de Gentse voetbalclubs is iets om trots op te zijn. Ook op dit vlak is Gent uniek in Vlaanderen. We kunnen gerust stellen dat rond de toegankelijkheid van jeugdvoetbal, ouderparticipatie en bestuurlijke transparantie  de KAA Gent Foundation en de Gentse clubs pionierswerk hebben verricht”, zegt schepen van Sport van de Stad Gent en voorzitter van de KAA Gent Foundation Resul Tapmaz.

Ook voor KAA Gent is Elk Talent Telt belangrijk. Met de verhuis naar de Ghelamco Arena heeft KAA Gent aangekondigd de Gentse clubs te laten mee groeien met onze successen. In 2017-18 investeerden we € 232.000 in dit project, waarvan € 71.875 wordt verdeeld onder de 12 lokale Gentse voetbalclubs via het Elk Talent Telt ondersteuningsfonds”, zegt directeur communicatie van KAA Gent en ondervoorzitter van de KAA Gent Foundation Patrick Lips.

Elk Talent Telt 2017-18 in cijfers

 • 15 lokale voetbalclubs
 • 15 clubs gebruiken de UiTPas met kansentarief
 • 3183 jeugdspelers in het Elk Talent Telt-partnerschap
 • 84 clubbezoeken werden afgelegd door de Elk Talent Telt-medewerkers
 • 2 wandelvoetbalclubs zijn actief binnen de Gentse Elk Talent Telt-partnerclubs
 • 6 meisjeswerkingen worden in de Elk Talent Telt-clubs opgericht tegen 2020
 • 11 scheidsrechters werden opgeleid in de KAA Gent Referee Academy
 • 30 trainers volgden de Elk Talent Telt basisopleidng
 • 15 demotrainingen werden georganiseerd bij de Elk Talent Telt-partnerclubs
 • € 71.875 steun van KAA Gent wordt verdeeld onder 12 lokale Elk Talent Telt-clubs
 • 3183 truitjes werden door KAA Gent verdeeld onder de Gentse jeugdvoetballers
 • 6 opleidingssessies voor clubmedewerkers werden georganiseerd
 • 15 opleidingssessies voor trainers werden georganiseerd

Ondersteuningsfonds

Twaalf Gentse voetbalclubs ontvangen voor hun jeugdwerking in totaal € 71.875 van KAA Gent. De clubs werden door een jury met vertegenwoordigers van KAA Gent, de Stad Gent en KAA Gent Foundation beoordeeld op hun sportieve werking, bestuurscultuur, ouderbetrokkenheid, maatschappelijke impact en deelname van hun jeugdspelers, jeugdtrainers, clubmedewerkers en clubbestuurders aan de Elk Talent Telt initiatieven. Bij de toekenning van de ondersteuning werd ook rekening gehouden met de grootte van de jeugdwerking en met de doorstroming van talenten.

KAA Gent cvba so financiert het Elk Talent Telt ondersteuningsfonds. Het fonds wordt beheerd door de KAA Gent Foundation. De bekomen middelen dienen door de clubs geïnvesteerd te worden in hun jeugdwerking. KAA Gent hoopt op deze wijze bij te dragen tot een gezond voetbalklimaat in Gent, zowel sportief als maatschappelijk, in het belang van onze Gentse jeugdvoetballers.