Vermijdbare nederlaag voor U17 tegen Jong Lede.

22.09.2022
Tegen KVC Jong Lede keken onze U17 na amper een kwartier voetballen aan tegen een 0-3 achterstand door vermijdbare tegendoelpunten. De aanvallende intenties van de Ratjes leverden vervolgens voor de rust slechts één doelpunt op. Na de rust was het Ratjes voetbal beneden alle peil, en was het voetbal bij de bezoekers iets te matig om hiervan te profiteren. Eindresultaat: een 1-3 thuisnederlaag voor onze U17.

In gure herfst omstandigheden floot de nog jonge scheidsrechter Wouter Broeckaert omstreeks 14u de wedstrijd op gang.  Het doet deugd te zien dat er dan toch nog jeugdige scheidsrechters de aartsmoeilijke uitdaging willen aangaan om voetbalwedstrijden te leiden waarin je nooit voor iedereen goed kan doen. Niemand zal ontkennen dat het - op een paar werkpunten na - een degelijke leiding was van deze jonge kerel!  Wellicht heeft het scheidsrechters voorbeeld van zijn vader voor de nodige inspiratie en vooral een goede begeleiding gezorgd.

In alle geval, net als tegen Oudenaarde waren onze Ratjes helemaal niet wakker bij de eerste bezoekende stilstaande fase van betekenis. Op een hoekschop van Jong Lede in de 5de minuut kregen onze Ratjes de bal niet weg uit de kleine rechthoek, waarna een eerste poging van de bezoekers nog nipt van de lijn werd gekeerd door Karahan Yaldizkaya. De bal kwam zo jammer genoeg in de voeten terecht van de bezoekende Tuur De Keer die van kortbij  zonder aarzelen zijn ploeg op voorsprong trapte voorbij de kansloze Aaron Vangeem. (0-1)   Onmiddellijk na de herneming was er een eerste mooie thuis opbouw die begon bij doelman Aaron Vangeem, die inspeelde op Akram El Kharraz, die vervolgens Tiago Blauwers in de diepte stuurde op zijn linkerflank. Er volgde een hoekschop genomen door Roan François, waarbij Emile Van Hoecke net onder de bal door ging.  Twee minuutjes later probeerden de Ratjes het opnieuw, deze keer kon Chahin Ben Brahim, in de spits spelend, terugleggen op Akram El Kharraz die meteen terug Tiago Blauwers kon bedienen.  Het schotje dat volgde was verre van verontrustend voor de bezoekende doelman  Xander Cooreman. Zowat midden de eerste periode kregen de bezoekers een terechte vrije trap van net buiten de 16, na een duwfout van Ibe Verkimpe op de bezoekende Kjento Schoonmans. Zowel Kjento Schoonmans als Matthias Van Leuven gingen achter de bal staan, het was finaal Schoonmans die de bal links voorbij het muurtje maar over het Ratjes doel krulde. Daarna volgde nog een kansje voor Chahin Ben Brahim, op aanbrengen van Roan François, maar ook deze poging kon de bezoekende doelman niet verontrusten. In de 12 de minuut probeerde Ibe Verkimpe nog eens Chahin Ben Brahim in stelling te brengen via een mooie steekbal in de diepte. Door het natte veld schoot de bal iets te ver door waardoor de bezoekende doelman deze poging ook makkelijk kon neutraliseren.  Vervolgens gingen onze Ratjes achterin in de fout. Onze doelman Aaron Vangeem kon in eerste instantie een druk zettende bezoekende aanvaller mooi uitkappen na een terugspeelbal, maar het vervolg was van mindere kwaliteit. Een vrijstaand Ratje vinden was niet mogelijk door de hoge druk van de bezoekers, waarna de poging tot inspelen op Karahan Yaldizkaya op onze linkerflank werd onderschept door de bezoekende Makuala Seth. Hij bediende zijn ploegmakker Kjento Schoonmans -  centraal vrijstaand - van een voorzet op maat. Aaron Vangeem kon zijn kopbal in eerste instantie wegwerken, maar dat was buiten de bezoekende Mbomnda Dylan gerekend die in de rebound zijn eerste doelpuntje van de middag kon meegraaien. (0-2) Amper één minuutje later was het terug bingo voor Jong Lede, er werd een live-aflevering van Comedy Capers geserveerd in onze Chillax Arena: bij het ontzetten van een diepte pas van de bezoekers trapte Ratjes doelman Aaron Vangeem de bal zeer ongelukkig tegen de aanstormende Mbomnda Dylan aan die zo mits een hele grote portie geluk zijn tweede doelpunt van de middag lukte. (0-3) Na slechts een kwartier voetbal keken onze Ratjes op die manier aan tegen 3 doelpunten achterstand… Op het eind van de eerste periode kwamen de Ratjes nog eens onder druk te staan, waarna Karahan Yaldizkaya de bal ongelukkig wegtrapte van de linker naar de rechterflank net buiten onze baklijn, recht in de voeten van de bezoekende Kjento Schoonjans. Ibe Verkimpe wist in laatste instantie nog nipt diens schot af te blokken.  Op die manier gingen onze onmondige Ratjes een eerste keer rusten met een vermijdbare 0-3 achterstand.  De bezoekers voetbalden net als onze U17 geen grote kansen bij elkaar, alleen kregen onze Ratjes geen doelpunten kado van de ploeg uit Lede.

Op dan naar de tweede periode, die toch een stuk hoopvoller begon. Na een actie voorin van Chahin Ben Brahim konden de bezoekers niet anders dan een hoekschop toestaan van op rechts, die Roan François voor zijn rekening nam.  De bal ging over alles en iedereen, waarna Emile Van Hoecke de bal terug voor doel bracht vanop links. Chahin Ben Brahim worstelde een beetje met het leer, kans weg, en overtreding op de bezoekende doelman.  Een paar minuten later kon Ibe Verkimpe inspelen op Chahin Ben Brahim, nog steeds centraal in de spits. Na terugleggen op Akram El Kharraz werd Ilyas Zerioh op onze linkerflank in het straatje gestuurd, waarna de bezoekers ook hier een een hoekschop moesten toestaan, deze keer van op links.  Het linkervoetje van Roan François stond prima afgesteld, waardoor diens uitmuntende voorzet door de inlopende Emile Van Hoecke van bij de eerste paal diagonaal in doel werd gekopt, doelman volslagen kansloos. (1-3) De Ratjes kregen moed en drukten de bezoekers terug op hun eigen helft. Lede onderging de wet van de sterkste en kon vaak niets anders dan kleine overtredingen maken om de Ratjes af te stoppen. Na één van zo’n foutjes op Chahin Ben Brahim kwam de bal zowat rechts op het hoekje van de rechthoek te liggen, van waar Roan François zijn rechtstreekse doelpoging zowat een metertje links naast het doel zag gaan. Kort daarna kregen we nogmaals een vrije trap, centraal ter hoogte van de middencirkel op de helft van de bezoekers. Jarno Schoofs speelde slim kort in op de vrijstaande Emile Van Hoecke, die een paar meter kon oprukken om op doel te trappen. Ook deze verdienstelijke poging verdween links naast het doelkader. De bezoekers kwamen niet meer in het spel voor, en werden nog nadrukkelijker teruggedrongen op hun eigen helft.  Zowat midden de tweede periode werd Akram foutief afgestopt iets over het middelpunt van het terrein, de bezoekende Ilias De Ridder kwam zo op een gele bestraffing te staan. Emile Van Hoecke bracht de bal tot aan het penaltypunt, alwaar een Gentse voet de bal richting doel trapte. De bezoekende doelman zat er maar half bij, maar werd bijgestaan door zijn verdedigend compartiment om de bal alsnog weg te trappen uit de gevarenzone. Het was wachten tot de laatste 5 minuten van de tweede periode voor wat bezoekende aanvallende intenties. Na een individuele actie van Lukusa Jefferson, werd de bal in de diepte gestuurd op de spurtende Makuala Seth, echter onze doelman Aaron Vangeem was eerst op de bal. Net voor affluiten probeerde de bezoekende Niels De Swaef Ledenaar Kjento Schoonjans door de buitenspelval te loodsen. Zayd Elmchachti wist hier een letterlijk een voetje voor te steken mits een perfecte sliding. De Ratjes toonden duidelijke aanvallende intenties in deze periode, maar die leverden voorlopig slechts 1 doelpuntje op uit stilstaande fase, terwijl de bezoekers zich genoodzaakt zagen om enkel hun voorsprong te verdedigen.

Even energie tanken en doorgaan op het elan van de 2de periode, dat was althans wat de thuis aanhang verwachtte bij het ingaan van de derde periode. Niets was minder waar, het zou een periode worden waarin het Ratjes voetbalniveau ondermaats was, op een paar zeer optimistische  halve kansjes na. Het eerste gevaar kwam zodoende van Jong Lede, Willem Taghon probeerde Matthias Van Leuven in de diepte te sturen, maar Vic Decaestecker was eerst op de bal. Een paar minuten later was het weer Lede dat onze Ratjes bedreigde: Willem Taghon had de smaak te pakken, en speelde deze keer centraal in op Tuur De Keer die vervolgens de bal bij Lukusa Jefferson  kreeg. Diens voorzet van op onze linkerflank werd weggewerkt door Karahan Yaldizkaya, waarna de bal terug in de voeten van Ledenaar Tuur De Keer kwam. Hij probeerde meteen af te drukken op doel maar de bal verdween naast doel uit het veld. In de 5de minuut was er dan eindelijk nog eens een vlot samenspel bij onze Ratjes, Chahin Ben Brahim wist Tiago Blauwers links in de diepte te sturen.  De voorzet die volgde werd in eerste instantie centraal gemist door Robben Hoste, maar Ibe Verkimpe - op de rechtsvoor geposteerd in deze periode - kon zijn schot niet kadreren, de bal ging een eindje rechts naast doel.  Kort nadien volgde een gelijkaardige poging, Roan François stuurde Tiago Blauwers nog maals in de diepte op links, maar hij kraakte jammer genoeg  zijn poging tot voorzet. Veel meer dan dit zouden onze Ratjes in deze derde periode niet op de mat toveren…  Kort voor de 50ste minuut ging bezoeker Mbomnda Dylan  vervolgens iets te driest door op de uit verdedigende Emile Van Hoecke, wat de bezoeker prompt een gele kaart opleverde. Daar waar de Ratjes in de tweede periode de bezoekers terug drongen in eigen strafschopgebied, waren de rollen nu totaal omgekeerd. De bal in Ratjes voeten houden leek onmogelijk, onze U17 slaagden er niet meer in om 2 passes na elkaar in de juiste voeten te laten belanden. Afvallende ballen verdwenen constant in de voeten van bezoekers, waardoor de druk op ons doel alsmaar grotere proporties begon aan te nemen. Als het dan toch eens te heet werd voor doel, was er vaak een secure Emile Van Hoecke die meermaals de angel uit de bezoekende aanval wist te halen. In een volgende bezoekende poging wou Tuur De Keer zijn ploegmaatje Mbomnda Dylan alleen richting Ratjes doel lanceren, maar ook hier was Vic Decaestecker als bij het begin van de 3de periode terug eerst op de bal. Zowat in de 60ste minuut kreeg Lede nog een vrije trap, na een te hoge voet van Roan François, zowat een meter of vijf buiten onze baklijn. Bezoeker Willem Taghon trapte de bal rechts naast ons doel. Zo werd de derde periode afgesloten zonder bijkomende averij, hoewel de Ratjes niet aan de druk van Lede wisten te ontsnappen. Het voetbal was ondermaats, en de bezoekers slaagden er ook niet in om hun veldoverwicht om te zetten in een ruimere voorsprong in deze periode.

Op naar de laatste 20 minuten, hopend op een kentering om alsnog een puntje uit de brand te proberen slepen. Het bleek echter vergeefse hoop. Na een inworp van Ledenaar Willem Taghon maakte Emile Van Hoecke een te opzichtige duwfout op Tuur De Keer. De vrije trap die volgde werd door Jarno Schoofs uit ons strafschopgebied gekopt. Er volgde meteen een aanval van de Ratjes, via Ilyas Zerioh kwam de bal bij Robben Hoste terecht, die een één-tweetje opzette met Akram. Zijn terugspelen was te hard waardoor de bezoekende doelman de bal maar had op te rapen. Net als in de derde periode, was het Ratjes inspelen al te vaak te overhaast en te onzuiver om tot vlotte combinaties en dreiging te komen. In de 65ste minuut pakte Ibe Verkimpe nog een terechte gele kaart, na een onnodig harde tussenkomst bij de zijlijn zowat ter hoogte van het midden van onze speelhelft. De vrije trap die volgde - genomen door Niels De Swaef - werd vakkundig door onze Ratjes weggewerkt.  Tien minuutjes voor tijd veerde de hoop even op bij de thuis aanhang, er werd zowaar een combinatie op de mat getoverd tussen Jarno Schoofs die Tiago Blauwers in de diepte stuurde op rechts. Het was onduidelijk of het een voorzet of een schot was, maar een bijsluitende Ilyas Zerioh kon niet bij de bal, die op die manier voorlangs buiten rolde over de bezoekende achterlijn. Meer gevaar dan dit hebben onze Ratjes niet  bij elkaar kunnen spelen in het laatste kwart… Kort nadien kreeg Lede een vrije trap van op de middencirkel, ietwat rechts op onze speelhelft. De voorzet van Niels De Swaef werd door Sander Keymeulen naast doel gekopt, weg kans. Kort nadien kwam Lede - na een zoveelste slecht inspelen van onze Ratjes - terug aandringen, maar het schot van bezoeker Tuur De Keer werd in laatste instantie nog afgeblokt. Daarna werd onze rechterflank vakkundig uit verband gespeeld, via Lukusa Jefferson ging de bal over Juano Jaffa tot bij Ilias De Ridder, die zowat bij het cornervlagje onderuit werd gehaald. De vrije trap van Makuala Seth ging echter over alles en iedereen buiten over de zijlijn. Kort nadien kon Tuur De Keer nog eens ploegmaat Lukusa Jefferson aanspelen, die zijn schot net over ons doel zag gaan. Het was al Lede wat de klok sloeg, en als onze Ratjes dan eens de bal hadden, werden er echt geen goede dingen mee gedaan. Het leek wel alsof we de bal liever kwijt dan rijk waren, het niveau was ondermaats. Kort voor affluiten volgde nog een allerlaatste poging van Lede, doelman Xander Cooreman wist met een lange bal Makuala Seth te bereiken, die vervolgens terug kon leggen op Mbomnda Dylan, die zijn trap op doel over het kader zag gaan. De scheids kon het voetbalniveau wellicht ook niet meer aan, en floot tot opluchting van de toeschouwers en trainers netjes af na 80 minuten voetbal zonder één seconde extra tijd. Het verdict was een 1-3 winst voor Jong Lede.