Onder een sportongeval verstaan we de schade veroorzaakt door het plotseling of toevallig optreden van een uitwendige kracht, onafhankelijk van de wil van het slachtoffer. Het gaat dus niet om een blessure omwille van overbelasting.
Wat mag een ploegbegeleider niet vergeten?
- Telefoonnummer van de ouders.
- Identiteitskaart van de speler.
- Ongevallenformulier KBVB (op te sturen binnen de 14 dagen - onderaan te downloaden).
Ongevallen bij thuiswedstrijden
Steeds de kinesist er snel bij roepen. Als de speler niet uit zichzelf opstaat, hem niet gaan optillen zonder extra voorzorg.
Ongevallen bij uitwedstrijden
We raden de ouders sterk aan hun zoon bij uitwedstrijden te begeleiden. Spelers die niet begeleid worden dienen eigenlijk in het bezit te zijn van hun identiteitskaart. Afwezige ouders dragen er zorg voor telefonisch bereikbaar te zijn.
Ongevallen tijdens trainingen
Indien de kinesist aanwezig is wordt eerst deze geraadpleegd. Verplaats nooit een speler als je niet zeker bent van de aard van de blessure. Indien de kinesist niet aanwezig is worden de ouders verwittigd door de afgevaardigde.
Invullen van het ongevalformulier
Het ongevalaangifteformulier bestaat uit 2 luiken. De voorzijde dient zelf ingevuld te worden, de achterzijde is voor de behandelende arts. Bezorg het ingevulde formulier asap aan de verantwoordelijke van de club of deponeer het formulier in de bus aan het jeugdsecretariaat.
Indien de dokter een speciale behandeling voorschrijft (bvb. kinesist) dan moet dit duidelijk op het medisch attest vermeld worden. Zoniet dan moet u ons een apart voorschrift bezorgen. De KBVB moet steeds een voorafgaandelijk akkoord geven voor deze speciale behandeling. Zonder dit akkoord zal de KBVB immers niets terugbetalen.