Universiteit Gent zoekt proefpersonen...

18.04.2021
De Universiteit Gent is dringend op zoek naar nog twee proefpersonen voor een voetbalgame in een virtual reality setting. Onderzoekster Alena Van Hootegem zoekt wel een heel specifiek profiel: mannelijke voetballers die een letsel hebben gehad aan de voorste kruisband tussen 1 november 2018 en 1 oktober 2020.

De zoektocht naar proefpersonen kadert in een thesis aan de Universiteit Gent waarbij wordt onderzocht of een intensieve test in een virtual reality setting een beter resultaat geeft na de revalidatie of niet. Voor dit onderzoek is de UGent nog dringend op zoek naar een heel specifiek profiel, zowel bij seniors als bij de jeugdploegen: mannelijke voetballers die de voorbije twee en een half jaar hun voorste kruisband hebben gescheurd. En die de revalidatie al achter de rug hebben. 

Een test in een virtual reality omgeving zou veel realistischer zijn dan de klassieke test waarbij de revaliderende sporter vooraf weet welke situatie er zich zal voordoen. Een test in virtual reality zou de intensiteit veel echter nabootsen en zo kunnen de risicofactoren beter in kaart worden gebracht. Er wordt vooral onderzocht of virtual reality voor betere resultaten zou zorgen, want typisch aan een kruisbandletsel is dat het letsel nadien opnieuw voorkomt. 

Op dit moment worden 15 proefpersonen getest, maar om de onderzoeksresultaten optimaal te kunnen uitwerken is onderzoekster Alena Vanhootegem voor eind mei op zoek naar nog twee extra proefpersonen. De test bestaat uit twee delen: een virtual reality test in De Krook en een Biodex meting in het UZ Gent. 

Wie interesse heeft om deel te nemen of wie iemand kent die in aanmerking komt, die kan contact opnemen met Alena Van Hootegem

gsm: 0479/72.95.14

e-mail: alena.vanhootegem@ugent.be