Gezonde Buurt geeft gezondheid ook bij KRC Gent de plaats die ze verdient.

30.09.2018

Gezonde Buurt is een nieuw initiatief van CM waarmee mensen heel eenvoudig in hun buurt, met hun vereniging of school gezondheidsinitiatieven kunnen organiseren. Het gezondheidsfonds geeft zo iedereen de kans om gezondheid de plaats te geven die ze verdient. “Iedereen weet wel dat gezondheid belangrijk is, misschien wel het allerbelangrijkste in het leven, maar toch verliezen we dat snel uit het oog,” zegt Herman Peeters van team Gezondheidsbevordering van CM Midden-Vlaanderen. “En dan vergeten we bijvoorbeeld om evenwichtig te eten, voldoende te bewegen en ons stressniveau onder controle te houden.”

Met Gezonde Buurt zet je, in je buurt, gezondheid weer bovenaan de agenda. “Dan hebben we het over gezondheid in de brede zin. Dus niet alleen lichamelijk op en top zijn maar ook geestelijk fit zijn, sociaal actief zijn … Met Gezonde Buurt verbinden we mensen rond gezondheid. Dat sluit ook aan bij onze omschakeling van ziekenfonds naar gezondheidsfonds. Door mensen samen te brengen rond gezondheidsthema’s en ze zelf warm te maken om actie te ondernemen, willen we komen tot een samenleving die op alle vlakken gezonder is.”

Kant-en-klare activiteiten

Op http://www.gezondebuurt.be staan heel wat kant-en-klare ideeën. Een eigen gezondheidsmagazine maken, oordopjes uitdelen in je vereniging, een cursus stoelyoga inrichten, een publieksactie over slapen doen of een gezonde beweegsessie organiseren. Op de site vind je alle info over hoe je de activiteit aanpakt. CM ondersteunt onder andere op het vlak van logistiek en materiaal. Maar de organisatie zelf zit bij de buurt, de vereniging of de school. Zij zitten aan het roer.
Gezonde Buurt is er voor iedereen, ook voor niet CM-leden. Enige voorwaarde is dat je in een gemeente in Midden-Vlaanderen (arrondissementen Gent, Aalst, Eeklo en Oudenaarde) woont.

Welke activiteiten staan er op het programma bij KRC Gent? 

"Vorige week, tijdens de week van het hart, stond de eerste Gezonde buurt-workshop op het programma: EHBO bij hartfalen. De deelnemers konden er in een kleine groep leren reanimeren en defibrilleren. Het is geen workshop waar je rustig achterover kunt leunen, je moet vooral doen zodat je ook actie kunt en durft ondernemen als het écht nodig is, maar alle deelnemers waren achteraf heel enthousiast omdat ze een aantal technieken hebben bijgeleerd waarmee ze misschien een leven kunnen redden," zegt Herman Peeters nog. "Toen we de samenwerkingsovereenkomst met KRC Gent hebben afgesloten voor de zomer hebben we nog meer plannen gemaakt: eind november plannen we nog een lezing over veerkracht en weerbaarheid bij jongeren. Soms hebben kinderen af te rekenen met faalangst en met deze workshop willen we kinderen en ouders tips geven om te leren omgaan met stress en kritische opmerkingen. Later dit seizoen, in de maand maart - de internationale darmkankermaand - willen we graag topdokter Luc Colemont naar Oostakker halen voor een lezing over zijn succesvolle #stopdarmkanker-project. De Ratjes hebben vorig seizoen al de nodige aandacht geschonken aan #stopdarmkanker, maar nu willen we met Gezonde Buurt ouders, grootouders en uiteraard ook de inwoners van Oostakker tips meegeven hoe je darmkanker kunt voorkomen. Want preventie en darmkanker tijdig kunnen opsporen zijn levensbelangrijk. En om af te sluiten willen we in de maand mei, tijdens de jeugdtornooien op KRC Gent, gratis zonnebescherming aanbieden. Zowel kinderen als ouders worden tijdens zo'n tornooi lange tijd blootgesteld aan de zon. Met een mobiel team van vrijwilligers willen we alle aanwezigen wijzen op het belang van een goeie bescherming tegen de zon."